De duurzaamheidsfilosofie van Claes Retail Group (2024)

Een site én gebouw die helemaal volgens duurzaamheidsnormen zijn ontworpen, gaan hand in hand met kwalitatieve en groene mobiliteit. Het is één van de redenen waarom het management van Claes Retail Group (CRG) twee jaar geleden in laadpaalinfrastructuur van Smappee investeerde. Met Dymotec vond het een sterk installatiebedrijf dat de implementatie en de service volgens de regels van de kunst verzorgt.

De roots van Claes Retail Group dateren uit 1975, toen stichter Jean-Baptiste Claes het eerste filiaal van de modeketen dat zijn initialen (JBC) draagt, uit de grond stampte. Naast JBC maken ook Mayerline en CKS deel uit van de familieholding die in de Belgische modewereld tot een begrip is uitgegroeid.

“Eén van de waarden die stevig in ons DNA zit verankerd, is duurzaamheid”, legt Katrien Vangrunderbeeck (Communication Manager) uit. “Bij het ontwerp van ons nieuwe hoofdkwartier, waar we sinds 2013 zijn gevestigd, was groene innovatie dan ook een belangrijk aandachtspunt. Dat vertaalt zich onder meer in driedubbel glas, het gebruik van regenwater en zonnepanelen. Daarnaast zetten we sterk in op slim energieverbruik. Onze verlichting is integraal opgebouwd uit led-armaturen en dankzij de aanwezigheid van bewegingssensoren verbruiken we alleen de strikt noodzakelijke energie.”

De juiste partners

Het familiebedrijf profileert zich ook in elektrische mobiliteit als een voortrekker. “Toen de Europese wetgeving daarover van kracht werd, hebben we niet geaarzeld om zo snel mogelijk te reageren”, vult Belinda Fernandez Peralta (Fleet Co-ordinator and Payroll Specialist) aan. “Hiervoor lieten we ons begeleiden door studiebureau Encon uit Bilzen. Deze onafhankelijke partner maakte een audit van ons wagenpark en sprak op basis daarvan een advies uit over het aantal laadpunten dat wij nodig zouden hebben.”

Uit de tender die uitgeschreven werd om de juiste installateur te vinden, kwam Dymotec als winnaar uit de bus. “De keuze voor Dymotec dankt de specialist in industriële elektriciteit en automatisering aan het aangeboden totaalpakket, de bewuste keuze voor hoge kwaliteit én het feit dat we een voorkeur hebben voor lokale partners, die snel kunnen schakelen als dat nodig is”, aldus Belinda.

Dennis Lauwers is sales engineer relighting en laadpalen bij Dymotec. “Vanuit onze passie voor elektrotechniek en industriële automatisering, zijn we ons drie jaar geleden op elektrische mobiliteit beginnen toeleggen”, verduidelijkt hij. “Toen we op zoek gingen naar de meest geschikte fabrikant voor laadpaalinfrastructuur, konden we ons niet meteen vinden in het aanbod van een aantal grote spelers. De kennismaking met Smappee zorgde meteen voor een heel goede klik. De sterke aluminium behuizing van de laadpalen vinden we een grote meerwaarde. Daardoor zijn ze prima gewapend om weer en wind te trotseren. Bovendien is Smappee een Belgische fabrikant die op vlak van kwaliteit, innovatie en ondersteuning alles biedt wat wij wensen.”

Uitstraling

De oplossingen van Smappee konden de mensen van (CRG) meteen bekoren. “Vanuit onze passie voor mode en esthetiek, keken wij in eerste instantie naar de uitstraling van het product. Het knappe en strakke design van de laadpalen viel direct in onze smaak”, verklaart Katrien Vangrunderbeeck.

“We delen bovendien veel maatschappelijke waarden met CRG”, pikt Emile Bekaert, Key Account Manager bij Smappee, in. “De behuizing van onze laadpalen is vervaardigd uit aluminium en we werken intens samen met maatwerkbedrijven voor de constructie van onze producten. Net als CRG, vindt Smappee het belangrijk om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kansen te geven.”

De plaatsing van de laadpunten vond in het najaar van 2022 plaats. “Wij hebben het volledige plaatje verzorgd”, gaat Dennis Lauwers verder. “Een belangrijk deel van het werk was het aanpassen van de elektriciteitsinfrastructuur. Die bevindt zich aan de andere kant van het gebouw. Om de voedingskabels op de parking te krijgen, hebben we gebruik gemaakt van horizontale gestuurde boringen. Op die manier konden we de hinder voor de CRG-medewerkers tot het absolute minimum beperken.

Daarnaast hebben we op een heel efficiënte manier de laadconnectoren in de wandelpaden geïntegreerd. In functie daarvan hebben we de betonsokkels met 4 cm ingekort, zodat die even breed waren als de klinkers. Zo konden we veel opbreekwerk vermijden en klopt het esthetisch plaatje helemaal, zeker vermits de bekabeling zich onder de sokkels bevindt.”

De 13 EV Base-laadpalen, samen goed voor 26 connectoren, zijn bruikbaar voor eigen medewerkers, bezoekers en medewerkers van andere bedrijven uit de industriezone. “Externe gebruikers kunnen hun wagens bij ons laden tijdens de kantooruren. Buiten de kantooruren zijn ze alleen voor onze mensen toegankelijk. Maandelijks leveren we op die manier circa 4000 KWh stroom aan elektrische wagens. Zelf zijn we ook volop bezig met de omschakeling naar groenere voertuigen: bij onze 100 bedrijfswagens tellen we nu al 10 volledig elektrische en 5 plug-in hybridewagens. Daarnaast zijn er nog een groot aantal elektrische auto’s besteld. Met 26 laadpunten kunnen we alles voorlopig perfect managen, al is er zeker nog marge om dit op termijn verder uit te breiden”, legt Belinda uit.

“Dat Smappee actief aan de sociale economie participeert, kunnen wij ten sterkste appreciëren”

Belinda Fernandez Peralta, Fleet Coordinator & Payroll Specialist, Claes Retail Group

Slimme integratie

De laadpunten zijn sinds februari 2023 operationeel. “Tot nu toe hebben we heel positieve ervaringen met de EV Base-producten”, gaat Belinda verder. “De laadpalen zelf zijn heel eenvoudig in gebruik. Ook de software is heel toegankelijk. Het dashboard geeft een uitstekend beeld over het energiemanagement: we zien perfect in hoeverre de laadsessies gebeuren met stroom van onze zelf opgewekte zonne-energie en/of met netstroom. De ‘whitelist’ biedt een perfect inzicht in welke van onze eigen medewerkers gratis laden, en hoeveel ze dat doen. De ‘load balancing’ is eveneens een troef: het systeem kijkt hoeveel reststroom er beschikbaar is en verdeelt dat evenwichtig over de verschillende connectoren. De open architectuur van de software communiceert heel vlot met andere ‘back end’-oplossingen. Is er dan een probleem, dan kunnen we rekenen op snelle ondersteuning van Dymotec.”

“Voor ons is ook de opbouw van de laadpalen erg handig”, pikt Dennis Lauwers in. “De componenten zijn één op één vervangbaar, in tegenstelling tot die van veel andere fabrikanten. Als er daar iets mis is met de printplaat, mag je alles gaan vervangen.”

Omwille van de prima ervaringen met Smappee, liet CRG intussen aan het kantoor in Vilvoorde nog eens 4 EV Wall-laadpunten installeren. “Innovatief, Belgisch, elegant én duurzaam: in dat klavertjevier kunnen we ons perfect vinden”, besluiten Katrien Vangrunderbeeck en Belinda Fernandez Peralta.

Klant Claes Retail Group
Land België
Industrie Modewinkels

Profiel

Als familiebedrijf hecht Claes Retail Group (CRG) erg veel belang aan duurzaamheid. In 2022 ging het op zoek naar een bij voorkeur Belgische aanbieder van kwalitatieve laadpalen voor eigen medewerkers, bezoekers en mensen die in dezelfde industriezone van Houthalen-Helchteren aan de slag zijn.

Uitdaging

Uit een tender kwam installateur Dymotec uit Olen als beste aanbieder naar voor. Zij stelden meteen de Smappee EV Base-laadpunten voor als de meest geschikte oplossing in de markt. Dymotec stond ook in voor de bekabeling en slaagde erin om zonder overlast via horizontaal gestuurde boringen de voedingskabels tot op de parking door te trekken.

Oplossing

De 13 dubbele EV Base-laadpunten zijn sinds februari 2023 operationeel. Claes Retail Group apprecieert het knappe design en de hoge functionaliteit van de oplossingen. Daarnaast kan het zich volledig vinden in de sterke duurzaamheidsfilosofie bij Smappee. De behuizing van de EV Base-laadpunten is gemaakt uit duurzaam aluminium. Een deel van de fabricage gebeurt bij maatwerkbedrijven uit de buurt.

Resultaten

  • Esthetische installatie van hoogwaardige toestellen
  • Maandelijks 4000 KWh aan stroom voor laadsessies
  • Laadpunten zijn tijdens kantooruren ook toegankelijk voor externe gebruikers
  • Claes Retail Group is helemaal klaar voor transitie naar elektrische mobiliteit

Waarom Smappee?

  • Modern en smaakvol design.
  • Slimme ‘load balancing’ zorgt voor evenwichtige verdeling van stroom over alle laadpunten.
  • Dashboard geeft mooi overzicht over laadsessies van interne en externe gebruikers.
  • Elektrotechnische componenten zijn één op één vervangbaar.
  • Open Smappee-software communiceert vlot met ‘back end’-oplossingen van andere aanbieders

© Smappee. Alle rechten voorbehouden.

De duurzaamheidsfilosofie van Claes Retail Group (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Merrill Bechtelar CPA

Last Updated:

Views: 6341

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Merrill Bechtelar CPA

Birthday: 1996-05-19

Address: Apt. 114 873 White Lodge, Libbyfurt, CA 93006

Phone: +5983010455207

Job: Legacy Representative

Hobby: Blacksmithing, Urban exploration, Sudoku, Slacklining, Creative writing, Community, Letterboxing

Introduction: My name is Merrill Bechtelar CPA, I am a clean, agreeable, glorious, magnificent, witty, enchanting, comfortable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.